a
Număr afișări articole
389288

Technique & Safety

.

 DATE TEHNICE PRIVIND PROTECTIA MUNCII

Pentru a lucra in siguranta,toate periile care se monteaza pe scule electrice solicita din partea muncitorului respectarea normelor de protectia muncii specifice.
CONTROLUL LA INCEPUTUL LUCRULUI:Urmariti cu atentie starea periilor la deschiderea ambalajului.Nu folositi perii ruginite sau cu defecte.
REGULE DE PASTRARE SI CUNSERVARE:Periile nu se vor pastra in medii umede,in przenta vaporilor sau acizilor pentru a se evita deteriorarea filamentului.
DETERIORAREA PERIILOR CU FILAMENTE DE OTEL INOXIDABIL: Firul de otel
inoxidabil are un mic coeficient magnetic in functie de modul de trfilare,deci are tendinta de a atrage particulele de fier din mediul in care peria este inmagazinata sau utilizata.Periile cu filament de otel inoxidabil trbuie pastrate intr-o punga de plastic sau intr-o cutie inchisa atunci cand nu se folosesc si sunt inmagazinate in medii care pot contine pulberi metalice de fier.
SCULELE CU ACTIONARE ELECTRICA:Respectati regulile de securitate a muncii impuse de catre constructor si nu indepartati niciodata elementele de protectie;nu folositi perii rotative care au un diametru mai mare sau mai mic decat cele impuse de catre constructor.
MONTAREA PERIILOR:Verificati intotdeauna fixarea periilor.Controlati periodic strangerea corespunzatoare a periilor.
VITEZA DE ROTATIE:”MAX-RPM”(nr. maxim de rotatii pe minut) este indicata in catalog,pe cutiile de ambalj sau pe perii si sunt valori de siguranta.Nu depasiti niciodata aceste valori.De obicei rezultate mai bune se obtin la turatii mai mici.Verificati mereu daca viteza de rotatie a mandrinei este inferioara sau egala cu cea indicata.
ECHIPAMENTUL DE PROTECTIE:In timpul lucrului protejati-va ochii cu ochelari de protectie.De asemenea protejati-va fata si corpul de eventualele raniri.Utilizati manusi de protectie si prvedeti folosirea eventualelor sisteme de ventilatie pentru indepartarea reziduurilor de la periere.Inrepartati de la locul de munca persoanele care nu sunt echipate corespunzator.Acestea sunt reguli pe care trbuie sa le aveti mereu in atentie.NB:folositi manusi de protectie si atunci cand manipulati periile.

UTILIZAREA PERIILOR CU FIR DE OTEL

PRESIUNI DE LUCRU INDICATE:Filamentul periilor trebuie sa lucreze numai cu varful firelor;este indicat a se utiliza ca si maxima interferenta de lucru de 3% din lungimea filamentului.
VITEZA PERIFERICA:De obicei se utilizeaza ca o prima aproximare o viteza periferica pe suprafata de lucru de25 m/sec.(la o perie cu diametrul de 150 mm ii corespunde circa 3200 rot/min.)
PERII CU FIR DE NYLON ABRAZIV:Atentie la viteza periferica de rotatie.Pentru material plastic si lemn ideal 15-20 m/sec iar pentru metal ideal este de 30m/sec

NU DEPASITI IN NICI UN CAZ NR. DE TURE MAXIM INDICAT (MAX RPM)

DIAMETRUL EXTERN (D):Cu cat diametrul extern al periei este mai mare cu atat aceasta lucreaza mai eficient.Diametrul D nu trebuie sa depaseasca in general 200 mm pentru sculele electrice manuale.
LUNGIMEA FILAMENTULUI (S):O lungime redusa a filamentului duce la o rigiditate marita si deci la o putere de lucru marita.Filamentele lungi sunt mai flexibile fiind indicate pentru prelucrarea fuprafetelor neregulate.
DENSITATEA FILAMENTULUI:O densitate mare a filamentului (nr.fire/cmp)se foloseste pentru pentru a obtine suprafete regulate mult mai repede.O densitate redusa a filamentului face peria mai flexibila.
LATIMEA PERIEI (E):Periile formate di mai multi elementi deci cu latime mai mare au nevoie de o putere electrica mai mare decat periile standard.
DIAMETRUL INTERN (C):La acelasi diametru intern,cu cat este mai mare diametrul extern cu atat este mai mare si densitatea firului.
REDUCTIA (F):Orice perie poate fi produsa cu diverse tipuri de reductii.Important este ca atat reductiile cat si diametrul tijei de fixare a periilor in mandrina sa aiba dimensiunea cat mai exacta pentru o buna fixare a periei.
TOLERANTA DIMENSIONALA:Toate dimensiunile din nomenclatorul produselor sau desene au tolerante care se pot afla la cerere de la furnizor.

CE TERBUIE FACUT DACA

-Peria nu are putere de lucru:
Se va creste viteza periferica crescand diamtrul periei sau viteza de rotatie fara a depasi “MAX RPM” (nr. max de turatii).
Utilizati o perie cu lungimea filamentului mai mica.
Utilizati o perie care are diametrul firului mai mare.
Utilizati o perie cu fir rasucit in cazul in care utilizati una cu fir ondulat.
-Peria este prea dura:
Reduceti viteza periferica reducand diametrul periei sau viteza de rotatie a sculei.
Utilizati o perie care are lungimea filamentului mai mare.
Utilizati o perie care are diametrul firului mai mic.
Utilizati o perie cu fir ondulat in cazul in care utilizati una cu fir rasucit.

DIMENSIUNILE,POZELE DE PRODUSELE,CARACTERISTICILE TEHNICE
PRECUM SI ALTE DATE CONTINUTE IN PREZENTUL SITE POT FI
MODIFICATE FARA PREAVIZ.
TOATE DIMENSIUNILE SUNT IN MILIMETRI,DACA NU SUNT ALTE SPECIFICATII